De terugkeer van het ornament op de Utrechtse Poort

Vereniging Vestingstad Naarden heeft op 21 april een goedbezochte lezing over de terugkeer van de ‘Trofee van wapens’ op de Utrechtse Poort van Naarden in het Huis van de Stad verzorgd .

Donatie storten kan nog steeds op Rekeningnummer IBAN NL10RABO 0383 707 722 t.n.v. Vereniging Vestingstad Naarden o.v.v. bijdrage Ornament Utrechtse Poort

Op initiatief van inwoners Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman krijgt de Utrechtse Poort in Naarden, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, haar trofee terug. Totale kosten 55 mille; het meeste geld is binnen. Via crowdfunding hoopt het duo de nog benodigde 4.000 euro in te zamelen.

Het prachtige ornament, ook wel frontispice genoemd, is in 1944/45 om onbekende reden van de stadsingang verdwenen. Het is nog slechts te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen.

De Utrechtse Poort (1877) wordt alom beschouwd als de belangrijkste entree van de Vesting Naarden. De wens om daar ‘de kers op de taart’ terug te laten keren, wordt door veel ‘Naardenezen’ gedeeld, zoals blijkt uit reacties op straat en op Facebook.

Monumentenbezit

Om op de poort een gereconstrueerde versie van de trofee aan te brengen benaderden initiatiefnemers Kruijswijk en Kloosterman al in december 2018 eigenaar Monumentenbezit. Die organisatie toonde zich enthousiast, maar stelt kwalitatieve eisen aan de reconstructie.

Met ludieke acties hebben de twee voorvechters de inwoners van hun stad in het Gooi sindsdien over hun project geïnformeerd. Zo stond tijdens carnaval 2019 een door hen zelf gemaakte replica bovenop de poort.

 

Willem Noyons

De Utrechtse beeldhouwer Willem Noyons (www.replique.nl) heeft inmiddels aangeboden mee te werken. Hij brengt expertise in wat betreft ontwerp, techniek en materiaalgebruik en wil de trofee op historisch verantwoorde manier reconstrueren.

Noyons, in het dagelijks leven ook designer en edelsmid, werkt regelmatig samen met het Rijksmuseum Amsterdam, waarvoor hij reconstructies of kopieën van beeldhouwwerken maakt.

Het voornemen de Utrechtse Poort weer te verrijken met een trofee is voorgelegd aan de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed van de gemeente Gooise Meren, waartoe Naarden behoort. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het plan gezien. Beide hebben met instemming gereageerd.

 

Nog geldschieters nodig

Van de in totaal benodigde 55.000 euro betaalt Monumentenbezit een substantieel deel. Verder trekken inwoners en ondernemers van Naarden de beurs, evenals de gemeente Gooise Meren.

De Vereniging Vestingstad heeft dit initiatief omarmd en ondersteunt met een bedrag van 500 euro.

We proberen samen met de initiatiefnemers aandacht te vragen aan sponsoren en particulieren die de Vestingstad een warm hart toedragen om zo de ontbrekende gelden bijeen te sprokkelen.

Mocht U geïnteresseerd zijn om bij te dragen of vragen hebben over dit project kunnen wij U  in contact brengen met de initiatiefnemers.

Mail naar info@verenigingvestingstad.nl

Direct een bijdrage storten om het resterende gat van 3.500 euro te helpen dichten;

Geld storten kan op de bankrekening IBAN NL10RABO 0383 707 722

ten name van Vereniging Vestingstad o.v.v. donatie ornament Utrechtsepoort

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.