Stadhuis Naarden wordt Huis van de Stad

Stadhuis Naarden krijgt een nieuwe bestemming als Huis van de Stad. De gemeente Gooise Meren, eigenaar van het monument, en Stichting Huis van de Stad Naarden hebben de afspraken en de voorwaarden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Op vrijdag 24 december werd het document ondertekend door wethouder Alexander Luijten en Marlo Reeders, voorzitter van de stichting. De ondertekening vond plaats in het Stadhuis zelf. Het doel is om de deuren van het monument vaker te openen en het oude raadhuis in te zetten als verbinder in de stad. Zo zijn naast bezoekers ook verenigingen en stichtingen uit de gemeente er binnenkort welkom en krijgt Gooise Meren Marketing er op verzoek van de gemeente een basis. Ook zal aansluiting worden gezocht bij ondernemers en culturele organisaties in de gemeente.

Subsidie

Sinds de fusie van de kernen Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden heeft het oude Stadhuis een belangrijk deel van haar functie verloren. Hoewel het raadhuis nog dienstdoet als trouwlocatie, is het er te vaak stil. Vorig jaar is door Vereniging Vestingstad Naarden een plan ingediend bij het Fonds voor Cultuurparticipatie om daar verandering in aan te brengen. De aanvraag werd gehonoreerd omdat deze aansluit bij het gedachtegoed van het Verdrag van Faro. Dit verdrag van de Raad van Europa stelt dat erfgoed een belangrijke rol speelt als verbinder van inwoners. Het Huis van de Stad zal dit gedachtegoed waar mogelijk uitdragen en hoopt dat velen zich er welkom zullen voelen.

 Vrouw des Huizes en bestuur

Saskia Simons, voormalig stadspromotor van Naarden, gaat de rol van ‘Vrouw des Huizes’ vervullen. In de komende periode werkt zij aan de openstelling en opbouw van de organisatie. Het bestuur van het Huis van de Stad, bestaande uit Marlo Reeders (voorzitter), Frank Schreve (penningmeester) en Annemiek Hoogenboom (secretaris) is blij met de samenwerking met Vereniging Vestingstad Naarden, Saskia Simons en de Gemeente Gooise Meren.

Alexander Luijten, wethouder Cultuur:

“Het is belangrijk erfgoed in te zetten voor inwoners. Gooise Meren met al haar erfgoed kan daarin een voorbeeldfunctie vervullen. Ook minister Van Engelshoven van OC&W reageerde bij een recent bezoek aan onze gemeente enthousiast op het ten uitvoer brengen van het verdrag van Faro. Ik heb er vertrouwen in dat de stichting mooie dingen gaat neerzetten.”

 Marlo Reeders, voorzitter Bestuur:

“Wij zijn de gemeente dankbaar voor het vertrouwen in ons plan om het Stadhuis nieuw leven in te blazen. Het is een plek die velen aan het hart gaat. Dit bijzondere monument verdient de aandacht van velen; een monument dat leeft, is een monument dat overleeft.”

 Kees van Uuden, Vereniging Vestingstad Naarden:

“Al meer dan 40 jaar is Vereniging Vestingstad sterk in het creëren van verbinding in de lokale samenleving. Als aanjager en gebruiker van het stadhuis zijn wij dan ook blij dat het Huis van de Stad haar deuren vaker gaat openen. Wij wensen iedereen veel succes en verheugen ons op mooie inspirerende ontmoetingen”.

Meer informatie

Saskia Simons | 06-21527671 | info@huisvandestadnaarden.nl

Wethouder Alexander Luijten en Marlo Reeders.                                             Foto: Huis van de Stad  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.