Vestingkanonnen

De Werkgroep Vestingkanonnen stelt zich tot doel om een aantal kanonnen terug te plaatsen in het straatbeeld van de Vesting Naarden. Een groep enthousiaste bewoners met uiteenlopende expertise bouwt de benodigde affuiten en het Nederlands Vestingmuseum heeft een aantal lopen toegezegd.

Werkplaats in Kanonkelder H  Bastion Oranje 

De eerste ‘terugplaatsing’ van een volledig  gerestaureerd kanon heeft plaatsgevonden op Open Monumentendag zondag 10 september 2017 op het Ruijsdaelplein voor de Utrechtse Poort.

Het kanon voor ‘de Uut’

De werkgroep vestingkanonnen heeft een prachtig affuit gebouwd  waarop een originele kanonsloop van 3100 kg . Het kanon is geplaatst bij de entree van Naarden Vesting op het grasveldje tegenover de Turfloods.  Het kanon is bij de start van monumentendag 2018 onthuld. Met dank voor de gulle bijdrage van de Toneelvereniging De Vesting en een anonieme sponsor.Het kanon nabij de entree van de Vesting aan de Amsterdamsestraatweg.

De kanonnenbouwers hebben weer een kanons-affuit opgeleverd. Dit keer in opdracht van de Historische Kring Stad Muiden.Op maandag 22 april 2019, 2e paasdag en tevens vlaggetjesdag in Muiden, is het kanon aan Muiden  geschonken. De feestelijke onthulling is op het Vestingplein voor Fort C/Muizenfort door burgemeester Han ter Heegde en wijkwethouder Geert-Jan Hendriks verricht.

In samenwerking met het Nederlands Vestingmuseum is er een 2e kanon geplaatst voor de entree van het Museum. Met dank voor de gulle bijdrage van de  voormalige Toneelvereniging De Vesting.

De kanonnenbouwers van onze vereniging hebben weer een kanons-affuit opgeleverd. Dit keer met een financiële bijdrage van de Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus en betrokken Naarders.Het kanon is op Open Monumentendag 2020 geplaatst nabij de sluisbrug naast het arsenaal. 

  Op deze markante plek hebben in het verleden meerder type affuiten gestaan.

De feestelijke onthulling op Open Monumentendag 2020

 

In opdracht van de historische Kring Stad Muiden is gewerkt aan het vernieuwen van 2 kanonsaffuiten. Dit wordt mogelijk wordt gemaakt door de Regio Gooi en Vechtstreek in het kader van Verder met de Vesting Muiden. De affuiten zijn inmiddels afgeleverd voor het muizenfort in Muiden. Het wachten is op definitieve plaatsing op de vesting Muiden.  De kanonnen worden van het dak van de west-batterij te Muiden getakeld.

     De bouwers in actie

 

     

 

klaarmaken voor transport naar Muiden

precisiewerk

tijdelijke plaatsing voor het muizenfort

 

 

De werkgroep kan nog allerlei soorten hulp en sponsors gebruiken!  Restauratie van oude affuit van voormalige schietsportvereniging  ‘Huibert van Eijken’ en kanonsloop (20-ponder) in bruikleen van het Vestingmuseum.    Herstelwerk houtrot en ontroesten metaal.

  Meesterschilder Fred Pouw en initiatiefnemer  Andre ‘spook’ Leijenhorst in actie.

  

Aanleg fundament op het RuijsdaelpleinPlaatsen van de 20 ponder voorlader uit 1839

‘Passen en meten’

Wij danken de schilders, houtbewerkers, eerste sponsors en alle andere harde werkers die zich al aangesloten hebben. Fantastisch dat jullie dit mede mogelijk maken!